Baanopbouw.
 

Beschrijving van de opbouw

Hieronder volgt een beschrijving van de manier
waarop ik mijn baan opgebouwd heb.

Constructie

De onderbouw bestaat uit een zogenaamde open constructie en is opgebouwd uit modules van geschaafd vurenhout. De modules zijn ongeveer allemaal even groot en hebben een afmeting van 1m65 bij 70 cm. De reden voor het gebruik van modules is tweeledig:

        1. Makkelijker te demonteren bij verhuizen.
          (was bij mij het geval)

        2. Sterkere constructie.

De modules zijn aan in lengterichting elkaar verbonden door middel van ijzeren bevestigingsplaten die in iedere bouwmarkt te vinden zijn. In de breedterichting zijn ze verbonden door middel van dikke bouten. Dit heeft tot resultaat dat een stijve stevige constructie ontstaat.
Opbouw Links
Opbouw Rechts Tevens staat de baan op palen van vurenhout met wieltjes eronder. Het nut hiervan is dat ik de baan nog enige decimeters kan verrijden,waardoor ik rondom de baan kan komen indien dit nodig zou zijn. De opbouw is gemaakt van watervast multiplex met een dikte van 9 mm. Dit heeft het voordeel, zeker ten opzichte van spaanplaat, dat het niet krom trekt.

Electrische Gedeelte

De baan is in 5 secties ingedeeld en wordt gevoed door 1 booster van ongeveer 12A. Alle secties zijn apart gezekerd met een zogenaamde Circuit Breaker (CB). Deze "popt" eruit bij kortsluiting van de desbetrffende sectie (± 3A). cb Wanneer de kortsluiting is verholpen dan is de CB weer in te resetten.
Momenteel rijdt ik met een IntelliBox (IB) van de Firma Uhlenbrock. Aangezien ik vroeger met EDITS werkte gebruik ik de booster van EDITS aan mijn IB. Het EDITS systeem had een softwarematige kortsluitbeveiliging en de IB werkt met een hardwarematige kortsluitbeveiliging die minder snel werkt als die van EDITS (in mijn geval), vandaar de aparte CB's.

Tevens heb ik per sectie een ringleiding gelegd, elk met een aparte kleur, waarvan de spanning afgetapt kleuren schemakan worden. Ik voer nl om de 2,5m - 3m spanning naar de baan, om een betrouwbare overdracht te krijgen. In deze ringleiding heb ik aftappunten ringleiding gemaakt, welke bestaan uit aan gegalvaniseerd plaatje metaal van 20cm bij 2cm. Hierin zitten gaten waarin een M4 boutje doorzit. Aan de bovenkant is dit vastgezet met een M4 moertje. Het gedeelte wat uitsteekt is ideaal geschikt om een kabel-schoentje op te doen en weer te borgen met een nog moertje. Zo krijg je een prima verbinding met een betrouwbare spanningstoevoer. Dit is gedaan voor zowel de "+" als de "-". Ook worden via de ringleiding de wissel- en seindecoders van spanning voorzien.