Treinbesturing.
 Trein

Beschrijving van de treinbesturing

De baan wordt digitaal bestuurd met behulp van een computer. De besturing bestaat uit een gedeelte "hardware", dit is een stukje elektronica, en een stukje "software", een programma. Dit houd in dat een programma, dat op de computer draait, de hele besturing van de treinbaan voor zijn rekening neemt.
In dit geval werkt het programma met het blokkensysteem. Dit houdt in, dat indien een blok bezet is, een trein dat blok niet kan inrijden. Het programma bekijkt of er vrije blokken zijn en berekend aan de hand daarvan een treinenloop. Zet de seinen op veilig of onveilig, zet de wisselstraten in de juiste stand en stuurt de locomotieven aan.
Dit heeft wel tot gevolg dat er in elke locomotief een zogenaamde "decoder" ingebouwd moet worden. Tevens dient er apparatuur aanwezig te zijn om de wissels en seinen aan te sturen.

Hardware

Het hart van deze besturing is de Intellibox (IB) van de firma Uhlenbrock. Daaraan zit via de seriële interface de computer aangesloten. Hier een AMD 1700+.

Intellibox De spanning wordt verzorgd door de EDITS booster. Deze is via een kortsluitbeveiligingsschakeling aangesloten op de DCC Booster aansluiting.

De wisselbesturing wordt gedaan door middel van zogenaamde wisseldecoders, ik gebruik de wisseldecoders van EDITS.

Voor de lichtseinaansturing zijn decoders van LDT-Datentechniek zeer geschikt.Deze kunnen namelijk de Nederlandse seinbeelden weergeven.

Wanneer je met de computer de trein bestuurd, dan heb je zogenaamde bezetmeldingen nodig. Dit zijn schakelingen, welke volgens een standaard S88 bus werken, die een trein kunnen detecteren in een bepaald blok. Dit is nodig om de computer te vertellen welke baanvakken (blokken) bezet zijn. Ik gebruik de S88 bezetmelders van Viessman.
De hiergenoemde merken zijn voorbeelden, er zijn ook nog andere merken op de markt die hetzelfde doen.
Software

Het computergedeelte wordt verzorgd door het programma Koploper. Dit is een programma geschreven door Paul Haagsma.

Wordt vervolgd.